"Cada pedra amaga una història, algunes guarden moltes i altres esperen que tu amagues les teues...

La Vall de Pop alberga un dels conjunts d'art rupestre més importants del món: El jaciment rupestre de Plà de Petracos.

Aquest es troba al paratge del Barranc de Malafí a pocs quilòmetres del nucli urbà de Benigembla, a uns 500 m d'alçada.

Va ser descobert l'any 1980 per membres del "Centre d'Estudis Contestans", de Cocentaina (Alacant) i és un dels principal jaciments rupestres de la Comunitat Valenciana. Forma part de l'Art Rupestre de l'Arc del Mediterrani, declarat Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO l'any 1998.

En ell es pot apreciar una mostra de l'art Macro-esquemàtic i de l'Art llevantí que daten dels primers moments del Neolític. Poden contemplar-se quatre abrcis amb diferents representacions de l'Art Macro-esquemàtic, entre les que destaca la figura d'un orant per les seues dimensions i la seua posició centrada. En un altre abric, situat a la dreta de l'anteriorment mencionat, es pot apreciar una figuara d'un cervo ferit que formava part d'una escena de caça. També abunden els motius geomètrics, d'entre els que sobreïxen els de tipus serpentiforme, formats per grosses bandes sinuoses de desenrotllament vertical.

Altres escenes que es poden contemplar són algunes figures femenines vinculades a la fertilitat, així com representacions d'alguns animals, com el cap d'un bou o un xicotet cervo travessat per fletxes.

La importància d'aquest jaciment va ser tal que fa 8.000 anys es va convertir en un lloc de pelegrinatge espiritual per als avantpassats comarcals del neolític per a rendir culte, la qual cosa li ha portat a posseir el nom de "Santuari de Plà de Petracos".

 

 

x