"Deixa't portar pels sentits, cada camí guarda un racó, cada ombra un moment, cada plat un sabor...

La Vall de Pop es troba lligada al recorregut del riu Xaló o Gorgos, que recorre els termes de Benigembla, Murla, Parcent i Alcalalí, on s'obri la vall i trobem els municipis de Xaló, Llíber, Senija i Benissa en la costa.

És un espai de contrastos: serres imponents com el Cavall Verd, la serra del Penyal de Laguar, el Carrascar i el Coll de Rates, el Castell de la Solana o Muntanya Gran, el Ferrer o Bèrnia; barrancs sinuosos com el Malafí, la Murta, Masserof o Passula entre els que discorren el riu Xaló i els seus afluents, valls amb aroma a vinya i una costa abrupta amb cales acollidores i impressionants penya-segats.

Ací els ritmes encara els marca el sol, els campanars, que coronen la silueta de cada poble, donen les hores puntuals i el seu repicar es fon en u. Els carrers s'omplin de vida les nits d'estiu i els veïns trauen les seues cadires per a xarrar al fresc i a l'hivern les ximeneres recuperen la seua activitat i inunden d'una aroma càlida els pobles.

La verema marca el final de l'estiu, la tardor descobrix la terra roja amagada davall les vinyes durant l'época estival, al febrer l'impressionant espectacle dels ametlers en flor transforma el paisatge hivernal i amb l'arribada de la primavera un espectacle floral inunda d'aroma les serres.

La Vall alberga un important patrimoni que descobrir: els vestigis del passat morisc, l'arquitectura de pedra en sec, abrics de pintures rupestres patrimoni de la humanitat, museus, sendes, passejos que amaguen racons únics i una important cultura vinícola i gastronòmica. Tot el que és necessari perquè el viatger faça la seua visita. Una experiència única.

x