De ruta per ... Xaló

Xaló és el centre comercial de la Vall i el seu mercat ambulant dels dissabtes una bona opció per a ocupar el matí gaudint del sarau junt al llit del riu.

Podem aprofitar per a visitar el Museu Etnològic (1) que oferix informació històrica des dels ibers fins al S.XIX, l'Ermita de Sant Doménech (2), del S.XVII, i també per a fer un passeig pel poble.

Pels seus carrers van caminar personatges històrics com Joanot Martorell, autor de Tirant lo Blanc, que va heretar de son pare la senyoría de la Vall de Xaló en 1435; o la Duquessa d'Almodóvar, Gran d'Espanya i Baronessa de Xaló i Llíber, qui després de la seua mort en 1814, va deixar en el seu testament el desig de construir l'actual Església de Santa Maria (3).

D'altra banda, si optem pel senderisme, la serra de Bèrnia ens oferix el PR-V7, un itinerari de dificultat mitja-alta que travessa el Forat, un xicotet túnel que comunica els dos vessants de la serra i ens conduïx fins al Fort, fortalesa encarregada pel rei Felip II en 1562, a l'enginyer italià Giovanni Battista Antonelli. L'objectiu de la fortalesa no era només la vigilància de la costa sinó també dissuadir la població morisca de possibles alçaments. En 1612 es va decretar la seua demolició a causa de l'auge de bandolers en la zona que ho utilitzaven com a bastió.

 

Mapa

 

 

x