Els elements que millor identifiquen la cultura de la pansa són els riuraus, uns edificis que, des de finals del segle XVIII van marcar els paisatges de la Marina. Els riuraus valencians són edificis emblemàtics, i únics en tot el món. Considerem riuraus aquelles construccions fetes els segles XVIII, XIX i XX amb la finalitat de convertir el raïm de moscatell en pansa. La majoria tenen tres, quatre o cinc ulls, també anomenats "boques", però n'hi ha de molt menuts, que coneguem com riurauets. Els més interessants de conéixer són els grans riuraus, com ara el Gran Riurau del Senyor de Benissadeví, a Jesús Pobre, on, a finals d'agost s'escalda cada any a la vista del públic.

Escaldar és l'acció de passar el raïm de moscatell per dins d'aigua bollint amb lleixiu a fi de deshidratar-lo. Que els riuraus valencians siguen edificis únics al món s'explica perque la manera valenciana d'elaborar la pansa és diferent; en els altres llocs, el raïm s'asseca al sol simplement, però els valencians l'escaldem amb la finalitat de tallar-li la pell i aconseguir així que s'asseque més prompte. Però, la pell tallada necessita ser preservada de la pluja i les rosades a fi d'evitar que es florisca, per això van nàixer els riuraus.

Mes enllà dels aspectes econòmics, aquesta activitat va tindre múltiples influències socials i culturals sobre la comarca de la Marina Alta, on hi ha una major concentració d'estes construccions.

Municipis adherits a la Ruta:

Benissa: Riurau Canor

Llíber: Riurau Vinya de Vargues y Riurau San José

Parcent: Riurau de Primo (Bodegas Parcent), Riurau de la Solana (Casa rural), Les Quintanes, El Calvari y L'Arenal

Senija: Nucli de Riuraus de la partida de la Senijola

Xaló: Sequerets de pansa de sol

El Poble Nou de Benitatxell: Riurau de la Torra

Gata de Gorgos: Riurau Ca Paleres (La Seranda) y Riurau Cirera

Jesús Pobre: Gran Riurau del Senyor de Benissadeví

La Xara: Riurau Pinella y Riurau Eduardo Martí.

Ondara: Riurau Casa de Ferrando y Riurau de Bosch

Pedreguer: Casa porticada dels Rosers

Teulada-Moraira: Riurau Bancal Roig

Xàbia: Gran Riurau dels Català d’Arnauda

 

+INFO: www.rutadelsriuraus.es

x